poniedziałek, 4 lipca 2011

Masło orzechowe najlepsze na świecie

Można je wyjadać łyżeczką (jakoś nigdy jak je robię nie mogę znaleźć odpowiedniej - co zmusza mnie do ciągłej wymiany łyżeczek i wylizywania tych niepasujących), nakładać na kanapki (domowa peanut butter and jelly sandwich), dodawać do sosów (często spotykane właśnie w kuchni azjatyckiej), piec z nim ciasteczka... Masło orzechowe. Naturalne, zdrowe, pyszne. Domowe. Najlepsze na świecie.


Dopiero co opublikowałam tu przepis na makaron z masłem orzechowym, imbirem i pieczoną papryką, więc spieszę z dodaniem przepisu na takie właśnie masło - skoro jest najlepsze, i tak łatwo je zrobić samemu!

Wypróbowałam już na nie parę przepisów, jednak ten Liski uważam za najlepszy. Poniżej podaję moją wersję, odrobinę zmodyfikowaną i ze zwiększoną ilością składników. W końcu masła orzechowego nigdy za wiele.



Masło orzechowe najlepsze na świecie
The best peanut butter ever
(mi z podanych proporcji wyszły 3 słoiczki po 200 g)

360 g niesolonych orzeszków ziemnych
1,5 płaskiej łyżeczki soli
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
1/5 szklanki podprażonych ziaren sezamu
ok. 11 łyżek dobrej jakości oleju roślinnego (warto w części dodać np. sezamowego)


Orzeszki równomiernie podprażyć na suchej patelni przez parę minut. Ważne jest, by często mieszać, uważając, by się nie spaliły, co doprowadziłoby do ich gorzkiego smaku. Po ostudzeniu zmielić w młynku do kawy lub food processorze na mąkę lub mniej dokładnie, zostawiając kawałki orzeszków i połączyć z solą, cynamonem, miodem (gdy ten jest skrystalizowany można go odrobinę podgrzać w garnuszku lub mikrofalówce, by miał rzadką konsystencję i łatwo połączył się z masą), sokiem z cytryny i wcześniej podprażonym sezamem. Stopniowo dolewać olej - w zależności od upragnionej konsystencji można dodać go mniej lub więcej. Wszystko dokładnie zmiksować.


For M.:

The best peanut butter ever
(makes three 200 g jars)

360 g unsalted peanuts
1,5 flat teaspoon salt
4 teaspoons honey
2 teaspoons lemon juice
0,5 teaspoon cinnamon
1/5 glass roasted sesame seeds
around 11 tablespoons high quality vegetable oil (you might want to use e.g. sesame oil too)

Dry roast the peanuts in a frying pan for several minutes. Remember to stir them often not letting them get burned and consequently bitter. Once cool, put the peanuts in a food processor or a coffee grinder and process until desired consistency is achieved. Add the salt, cinnamon, honey (which you can warm up a bit if too solid), lemon juice and the previously roasted sesame seeds. Pour oil gradually, depending on desired consistency. Blend everything together.



Brak komentarzy: